10 compozitori ai muzicii clasice

10 compozitori ai muzicii clasice

Cei mai cunoscuți compozitori ai muzicii clasice se clasează în tradiția occidentală în ultimii 600 de ani. Ei diferă în stil, îndemânare, inovare și popularitate, și nimic nu sporește la o dezbatere mai aprinsă în rândul savanților și fanilor muzicii clasice, decât în determinarea care dintre acești compozitori sunt cei mai importanți. Cei trei compozitori care apar în mod constant în top sunt Beethoven, Bach și Mozart. Cercetătorii și fanii diferă în rest, dar cei enumerați mai jos sunt adesea considerați ca fiind cei mai importanți.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Compozitorul și pianistul german Ludwig van Beethoven este considerat cel mai mare compozitor al muzicii clasice care a trăit vreodată. El a extins tradițiile clasice ale lui Joseph Haydn, unul dintre profesorii săi și Wolfgang Amadeus Mozart, și a experimentat expresia personală, o caracteristică care a influențat compozitorii români care l-au succedat. Viața și cariera sa au fost marcate de o surzenie progresivă, totuși maladia nu l-a împiedicat să compună unele dintre cele mai importante lucrări ale sale în ultimii 10 ani ai vieții, când aproape că nu putea să audă. Lucrările notabile ale lui Beethoven includ Symphony No. 9 în D Minor, Op. 125, Simfonia nr. 5 în C Minor, Op. 67, Moonlight Sonata și Für Elise.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Johann Sebastian Bach a fost compozitor și organist german în perioada barocă. Contemporanii săi îl admirau pentru talentul său de muzician, dar credeau că compozițiile sale erau de modă veche. O redescoperire a lucrării sale la începutul secolului al XIX-lea a condus la așa-zisa renaștere a lui Bach, care a ajuns să fie văzut ca unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Printre cele mai cunoscute compoziții se numără Concertele Brandenburg, Clavierul bine-temperat, BWV 846-893, suitele pentru violoncelul neînsoțit, BWV 1007-1012, Suitelee Orchestrale, BWV 1066-1069 și Mass în B Minor, BWV 232.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91)

Un compozitor austriac din perioada clasică, Wolfgang Amadeus Mozart este recunoscut pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai mari compozitori ai muzicii occidentale. Este singurul compozitor care scrie și excelează în toate genurile muzicale ale timpului său. A spus că a avut abilitatea de a cînta la instrumente muzicale de la vârsta de trei ani și de a scrie muzică la vârsta de cinci ani, Mozart și-a început cariera ca un copil erudit. Compoziții notabile includ Căsătoria lui Figaro, Elvira Madigan și Quintet Clarinet în A Major, K 581.

Johannes Brahms (1833-97)

Johannes Brahms a fost compozitor și pianist german în perioada romantică, dar a fost mai mult un discipol al tradiției clasice. A scris mai multe genuri, inclusiv simfonii, concerte, muzică de cameră, pian și compoziții corale, dintre care în multe dezvăluie influența muzicii populare. Unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt Symfonia No. 3 în Fa Major, Wiegenlied, Op. 49, nr. 4, și dansurile maghiare.

Richard Wagner (1813-83)

Compozitorul și teoreticianul german Richard Wagner a extins tradiția operei și a revoluționat muzica occidentală. Compozițiile sale dramatice sunt cunoscute în special pentru folosirea laitmotivelor, motive scurte muzicale pentru un personaj, loc sau eveniment, pe care el le-a transformat cu pricepere într-o piesă. Printre lucrările sale majore se numără operele Olandezul Zburător, Tannhäuser, Lohengrin, Tristan și Isolde, Parsifal, și tetralogia Inelul Nibelung, care include The Valkyrie. Una dintre cele mai controversate figuri din muzica clasică, lucrările lui depășește caracterul său, care a fost definit de tendințele megalomanice și de concepțiile antisemite.

Claude Debussy (1862-1918)

Compozitorul francez Claude Debussy este adesea considerat părintele muzicii clasice moderne. Debussy a dezvoltat armonii noi și complexe, cît și structuri muzicale care evocă comparații cu arta pictorilor și scriitorilor contemporani impresioniști și simbolici. Lucrările sale majore includ Clair de lune, La Mer, Preludiu la după-amiaza unui Faun și opera Pelléas et Mélisande.

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-93)

Scriind muzică cu o largă atracție emoțională în perioada romantică, Piotr Iliich Ceaikovski a devenit unul dintre cei mai populari compozitori ruși din toate timpurile. A fost învățat în tradiția vest-europeană și a asimilat elemente de muzică franceză, italiană și germană, cu stil personal și rusesc. Unele dintre lucrările sale cele mai cunoscute au fost compuse pentru balet, inclusiv Lacul lebedelor, Frumoasa adormită și Spărgătorul de nuci, Op. 71, dar și Concertul de pian nr. 1 în B-flat Minor, Op. 23 și Marche Slave, Op. 31.

Frédéric Chopin (1810-49)

Frédéric Chopin a fost compozitor și pianist francez din perioada romantică. El a fost unul dintre puțini compozitori pentru a se dedica unui singur instrument, iar abordarea sa sensibilă la tastatură i-a permis să exploateze toate resursele pianului, inclusiv inovațiile în utilizarea degetelor și a pedalei. El este, prin urmare, cunoscut pentru scrierea muzicii pentru pian, în special Nocturne, Op. 9 nr. 2 în E-plat Major, Nocturne în Minor C-ascuțit, B. 49, și Polonaise Heroice.

Joseph Haydn (1732-1809)

Compozitorul austriac Joseph Haydn a fost una dintre cele mai importante figuri în dezvoltarea stilului muzical clasic în secolul al XVIII-lea. A ajutat la stabilirea formelor și stilurilor pentru cvartetul de coarde și simfonie. Haydn a fost un compozitor prolific, iar unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt Simfonia nr. 92 din G major, Cvartetul Împăratului și Concertul nr.2 al violoncelului în D Major. Compozițiile sale sunt deseori caracterizate ca fiind ușoare, pline de vrăjitorie și elegante.

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi a fost compozitor și violonist italian din perioada barocă. A scris muzică pentru opere, instrumente solo și ansambluri mici, dar este adesea sărbătorit pentru concertele sale, în care pasajele solo virtuos se alternează cu pasaje pentru întreaga orchestră. A scris aproximativ 500 de concerte, dintre care cea mai cunoscuta sa opera este grupul de patru concerte de vioara intitulat The Four Seasons. Concertul său de mandolin în C major, RV 425, Concertul pentru patru viori și violoncel în B minor, Op. 3, nr.10 și Concertul pentru două trâmbițe din C Major sunt la fel de jucăuș și complexe.